Κατασκευή ιατρείου Δημητρίου Γιάλβαλη - Γενικός Χειρουργός

Όταν ο χειρούργος Δημήτρης Γιάλβαλης πήρε την απόφαση να αφήσει οριστικά πίσω του τη Μεγάλη Βρετανία όπου εργάζονταν ως γιατρός, για να επιστρέψει στην Ελλάδα, «ρίζωσε» για τα καλά μέσα του η ιδέα να αποκτήσει δικό του ιατρείο στην Αθήνα.

Ένα παλιό διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, φάνηκε ιδανικό για να στεγάσει το όνειρό του. Μόνο που χρειάζονταν αρκετές μετατροπές για να μπορέσει να καλύψει και τις ανάγκες της συζύγου του Σοφίας Χριστάκη, ειδικού παθολόγου, η οποία  ήθελε να συστεγάσει το ιατρείο της με εκείνο του συζύγου της.

Μη έχοντας εικόνα για τις κατασκευαστικές εταιρείες που θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο, ο γιατρός άρχισε να αναζητά την ιδανική μέσω συναδέλφων του, οι οποίοι είχαν πρόσφατα αποκτήσει ή ανακαινίσει το ιατρείο τους.
Σύντομα οι θετικές συστάσεις που έλαβε για την INNOVO Constructions,  τον έφεραν σε επαφή με την εταιρεία.

Η ώσμωση μεταξύ των ιδεών του γιατρού αλλά και των έμπειρων σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων της INNOVO, απέδωσαν γρήγορα, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για τη λειτουργία του ιατρείου.

Ο γιατρός έχοντας μια δωρική αντίληψη για την εικόνα του χώρου, δεν επιθυμούσε τη δημιουργία ενός προκλητικά πολυτελούς περιβάλλοντος, αλλά ενός λιτού, απέριττου και μοντέρνου χώρου, που θα έκανε τους ασθενείς να νιώθουν ευχάριστα και τους εργαζόμενους να επιτελούν με άνεση το έργο τους.

Η έναρξη των εργασιών ήταν άμεση μετά την επίτευξη της συμφωνίας και  έφερε μια εικόνα εργοταξίου στο χώρο, αφού ηλεκτρική και υδραυλική εγκατάσταση πήραν την άγουσα για την ανακύκλωση, κατεδαφίστηκαν τοίχοι, αποξηλώθηκαν πατώματα, όπως άλλωστε και τα κουφώματα αλλά και ο,τιδήποτε άλλο θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στη νέα διαμόρφωση.

Στη συνέχεια άρχισε η σύνθεση του ιατρείου σαν ένα καινούργιο παζλ.
Καινούργιοι τοίχοι ορθώθηκαν για να δημιουργήσουν δύο ξεχωριστά ιατρεία, με κοινό σαλόνι.
Στην αίθουσα αναμονής η εντυπωσιακή ξύλινη επένδυση με τα ακανόνιστα γεωμετρικά σχήματα σε λευκό χρώμα, που οριοθετούνται από γραμμές στο χρώμα του ξύλου, εναρμονίζεται τέλεια με το τμήμα της ψευδοροφής που φαίνεται να προεξέχει στο κέντρο της οροφής όπως η γέφυρα ενός πλοίου.

Το λευκό χρώμα στους τοίχους της υποδοχής, δένει αρμονικά με το σοκολατί χρώμα που κυριαρχεί στον τοίχο πίσω από τη γραμματεία, αλλά και με το μακρόστενο τμήμα της ψευδοροφής που προεξέχει από το υπόλοιπο ταβάνι.
Ο φωτισμός στην υποδοχή όπως και στο υπόλοιπο ιατρείο είναι εντυπωσιακός, με τα διάσπαρτα σποτ στο ταβάνι, αλλά και τους κρυφούς φωτισμούς στους τοίχους, να διαχέουν απαλά και γλυκά, τόσο φως, όσο χρειάζεται για να γίνει η νύχτα- μέρα!

Το λευκό έπιπλο εργασίας στην υποδοχή με τη φωτισμένη οριοθέτηση στη βάση του, η οποία το αναδεικνύει, αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο, ενώ η συνολική αίσθηση που αποπνέει το περιβάλλον, είναι αίσθημα χαλάρωσης και γαλήνης.

Στο εξεταστήριο – γραφείο του γιατρού, οι δύο χρήσεις συνυπάρχουν αρμονικά, ως φυσική συνέχεια η μία της άλλης.
Στην πλευρά όπου χρησιμοποιείται για ιατρικές πράξεις, ο χώρος είναι λιτός με την παρουσία μόνο ενός εξεταστηρίου και ενός ερμαρίου όπου ο γιατρός αποθηκεύει ό,τι απαιτείται για την άσκηση της ειδικότητάς του, ενώ διαθέτει και νεροχύτη ο οποίος κρίθηκε απαραίτητος.

Στην αντίθετη πλευρά του δωματίου όπου φιλοξενείται το γραφείο του γιατρού, υπάρχουν κατασκευές από γυψοσανίδα που λειτουργούν ως εντοιχισμένα ράφια για διάφορα βιβλία αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα.
Η εικόνα του τοίχου πίσω από το γραφείο είναι ιδιαίτερη, καθώς μοιάζει με πίνακα σε ανοιχτό πράσινο χρώμα που έχεις την αίσθηση ότι περιβάλλεται από κορνίζα ενώ ο επιτηδευμένος φωτισμός προβάλλει με ιδιαίτερο τρόπο τις περγαμηνές του γιατρού που βρίσκονται τοποθετημένες εκεί.

Στο έτερο εξεταστήριο- γραφείο που ανήκει στη σύζυγο του γιατρού, υπάρχουν ξύλινα ράφια στους τοίχους για την τοποθέτηση διακοσμητικών αντικειμένων αλλά και βιβλίων, ενώ ο τοίχος πίσω από το γραφείο της γιατρού, έχει επενδυθεί ολόκληρος με ξύλο, με τρία λεπτά οριζόντια αλλεπάλληλα πηχάκια  να τον διατρέχουν ως στοιχείο διακόσμησης. Η ξύλινη αυτή επένδυση μοιάζει να «γλυστράει» μέσα από την οροφή, χάρη στον καλοσχεδιασμένο φωτισμό της που δημιουργεί ψευδαισθήσεις.

Η τελική εικόνα των δύο ιατρείων και μάλιστα στο προσυμφωνημένο χρόνο κατάφερε να αποσπάσει τα εύσημα από τους ιδιοκτήτες, αλλά και από τους επισκέπτες τους, καθώς ο όγκος της δουλειάς ήταν τεράστιος ενώ ο διαθέσιμος χρόνος ελάχιστος.

Και ενώ ακόμη οι ιδιοκτήτες θαυμάζουν το έργο της INNOVO Constructions, της εύχονται από καρδιάς να συνεχίσει με το ίδιο πάθος και την ίδια ενέργεια να δημιουργεί καινοτόμες ιδέες για επαγγελματικούς χώρους!