Κατασκευή φαρμακείου Νίκου Μαραγκουδάκη

Αν ο δρόμος και η ανάγκη σε φέρουν στην Πετρούπολη αναζητώντας φαρμακείο, τότε ανέβα ψηλά σε απαιτήσεις και υψόμετρο. Στις παρυφές του Ποικίλου Όρους, ένα φαρμακείο με ρίζες στο παρελθόν και βλέμμα στο μέλλον, σε περιμένει από το πρωί ως το βράδυ να σε εξυπηρετήσει. Επτά άτομα προσωπικό στέκονται δίπλα σου, για να σου δώσουν όποια πληροφορία ή βοήθεια τους ζητήσεις, ενώ ο νεαρός ιδιοκτήτης του έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών του, κάνοντάς τους να νιώθουν δικοί του άνθρωποι.
Και όλα αυτά σ΄ ένα χώρο που μαγνητίζει τα βλέμματα , λόγω της κατασκευή του!
Πριν από τρία χρόνια όταν οι απαιτήσεις των καιρών επέβαλλαν την ανακαίνιση του φαρμακείου, ο ιδιοκτήτης του υπακούοντας στα κελεύσματα, μπήκε στη διαδικασία με την ορμή της νιότης του.
Η στιγμή της μεγάλης απόφασης ήρθε όταν το φαρμακείο άρχιζε να παρουσιάζει κάμψη στις πωλήσεις του, με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, και οι πελάτες του άρχισαν να «φυλλοροούν».
Ο προβληματισμός έδωσε γρήγορα τη θέση του στη δράση.
Ο ιδιοκτήτης του, γόνος φαρμακοποιού, γνώριζε πως οι τολμηρές αποφάσεις θα μπορούσαν να τον βγάλουν από το τέλμα ή και να τον αφανίσουν.

Ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και άρχισε να αναζητά μια δυναμική κατασκευαστική εταιρεία στο ίντερνετ. Η προσπάθεια να ανακαλύψει την καλύτερη ήταν χρονοβόρα, καθώς έπρεπε να δει δουλειές τους και να επιλέξει εκείνη που θα κατάφερνε να τον εντυπωσιάσει.
Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός και η λειτουργικότητα ήταν από τα ζητούμενά του. Βλέποντας τη δουλειά αρκετών κατασκευαστικών εταιρειών, ξεχώρισε την innovo.
Η συνεργασία τους στέφθηκε με επιτυχία. Ο ιδιοκτήτης έφτιαξε το περίγραμμα στο οποίο ήθελε να κινηθούν και τα σχεδιαστικά προγράμματα πήραν φωτιά!
Οι άνθρωποι της innovo μετέτρεψαν τις επιθυμίες του σε πρωτότυπες κατασκευές και τις εμπλούτισαν με φρέσκιες ιδέες που έκαναν τη διαφορά.

Η ανακαίνιση φαρμακείου, αν και δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε σύντομη υπόθεση , έγινε παιχνίδι στα χέρια της innovo.
Σε χρόνο ρεκόρ το παλιό φαρμακείο ξηλώθηκε, για να δώσει τη θέση του στο καινούργιο.
Η αλλαγή το μεταμόρφωσε από κάμπια σε πεταλούδα, προτού προλάβουν να το συνειδητοποιήσουν!
Περιμετρικά του εσωτερικού χώρου τοποθετήθηκαν ράφια, όπου θα φιλοξενούνταν διάφορα προϊόντα ομαδοποιημένα ανά κατηγορία και brand, με εμφανή σήμανση για το που βρίσκεται το κάθε είδος. Έτσι θα ήταν εύκολο για τον επισκέπτη να εντοπίσει μόνος του το κάθε προϊόν, να το προσεγγίσει και να το περιεργαστεί, προτού το αγοράσει.

Το κέντρο του φαρμακείου αξιοποιήθηκε επίσης, με έπιπλα που λειτουργούν ως πολύπλευρες ραφιέρες, εξοικονομώντας χώρο για ακόμη περισσότερα προϊόντα.
Στο βάθος δεξιά τοποθετήθηκε ο πάγκος συναλλαγών καθώς και η απόληξη του ρομποτικού συστήματος μεταφοράς φαρμάκων, από την αποθήκη.
Ένας μικρός χώρος εξοικονομήθηκε για να αποτελέσει το γραφείο του ιδιοκτήτη, που διαχωρίστηκε από το φαρμακείο με γυάλινη πόρτα αμμοβολής, για να μην περιορίσει το φως . Ένας άλλος χώρος πίσω από τον πάγκο εργασίας, στο εσωτερικό του φαρμακείου αξιοποιήθηκε ως αποθήκη.
Το λευκό χρώμα όλων των επιφανειών (επίπλων και τοίχων) κατ΄ απαίτηση του ιδιοκτήτη, έδεσε αρμονικά με το απαλό σοκολατί χρώμα που βάφτηκε το πατάρι πάνω από τον πάγκο εργασίας και τη γαλάζια φωτεινή γραμμή led που οριοθέτησε το «φαρμακοπωλείο».
Ο καλός φωτισμός από τα σποτ, που τοποθετήθηκαν διάσπαρτα στην οροφή, δεν άφησε καμία σκοτεινή περιοχή στο χώρο, προσφέροντας μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης στους εργαζόμενους και τους πελάτες του φαρμακείου.
Όσο για την εξωτερική του όψη; Η μοντέρνα σχεδίαση ακολούθησε και σ΄ αυτό το σημείο.
Ένας καλαίσθητος σταυρός led προσδίδει την ταυτότητα του χώρου, ενώ η επιβλητική είσοδος προσφέρει την απαιτούμενη σοβαρότητα . Η τζαμαρία γεμάτη με διαφημιστικές αφίσες προϊόντων του φαρμακείου, μοιάζει να σε προσκαλεί να τα δοκιμάσεις, ενώ η κινούμενη επιγραφή led ενημερώνει τους πελάτες για το διευρυμένο ωράριο του φαρμακείου.

Πρόβλεψη που δείχνει κοινωνική ευαισθησία, αποτελεί η ράμπα για την ελεύθερη πρόσβαση ανθρώπων με κινητικά προβλήματα στο χώρο.