Κατασκευή φαρμακείου Δημήτρη Ποδάρα

Στα δυτικά προάστια της Αθήνας, στο Δήμο Ιλίου, δύο νέοι φαρμακοποιοί, ο Δημήτρης Ποδάρας και η Αθηνά Λιόντου, αποφάσισαν εκτός από το να ενώσουν τις ζωές τους να συμπράξουν και επαγγελματικά, κατασκευάζοντας το δικό τους φαρμακείο.

Με παρακαταθήκη το πελατολόγιο από το φαρμακείο του πατέρα του Δημήτρη, το οποίο λειτουργούσε σε διπλανό οίκημα για 40 χρόνια αλλά ήταν μικρό με ξεπερασμένη αισθητική, και το όνειρο να προχωρήσουν σε κάτι σύγχρονο, που θα μπορούσε να φιλοξενεί περισσότερα προϊόντα πέρα από φάρμακα, πήραν βαθιά ανάσα και προχώρησαν.
Σε πρώτη φάση αγόρασαν ένα γειτονικό κατάστημα 80 τ.μ. το οποίο αποφάσισαν να ανακαινίσουν, μετατρέποντάς το σε έναν επαγγελματικό χώρο που θα τους αντιπροσώπευε απόλυτα.

Η αναζήτηση της κατάλληλης κατασκευαστικής εταιρείας που θα αναλάμβανε την υλοποίηση, ήταν το επόμενο βήμα. Απ΄ ό,τι φάνηκε ήταν η καθοριστική απόφαση, που είτε θα τους ενέπλεκε σε πολύμηνες περιπέτειες, είτε θα τους έβγαζε στο σίγουρο λιμάνι μιας σοβαρής και έμπειρης εταιρείας, κατασκευής και ανακαίνισης φαρμακείων.
Στην προσπάθεια επιστρατεύθηκαν όλα τα μέσα. Συνάδελφοι και διαδίκτυο έφεραν το ζευγάρι των φαρμακοποιών μπροστά στο δίλημμα της επιλογής, ανάμεσα σε τρεις κατασκευαστικές εταιρείες.
Προεξέχουσα η INNOVO construction η οποία με το δυνατό της portfolio και τις θετικές της συστάσεις, κατάφερε να κερδίσει με διαφορά στήθους τις ανταγωνίστριες εταιρείες και να αναλάβει το έργο.
Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ενδιαφερομένων και της εταιρείας, έδωσε το στίγμα στο σχεδιαστικό τμήμα, του τι θα ήθελαν οι ιδιοκτήτες.

Το όνειρό τους περιελάμβανε ένα χώρο μοντέρνο αλλά απλό, με κάποια ξεχωριστά στοιχεία που θα του έδιναν ταυτότητα, χωρίς όμως κάτι κραυγαλέο. Ήθελαν πολλά ράφια που θα φιλοξενούσαν τη μεγάλη γκάμα καλλυντικών, παιδικών προϊόντων, συμπληρωμάτων διατροφής, ορθροπεδικών, οπτικών και άλλων ειδών, πέρα από τα φάρμακα που θα τοποθετούνταν σε συρταριέρα, άπλετο φως στο χώρο, κυριαρχία του λευκού χρώματος και κυρίως λύση για μια κολώνα που ξεπρόβαλε στη μέση του φαρμακείου και δεν μπορούσε βέβαια να απομακρυνθεί!

Αφού οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές της INONOVO τα έλαβαν υπόψη τους, οι πρώτες προτάσεις κατέφθασαν.
Πάνω στα σχέδια αυτά έγιναν αλλαγές και βελτιώσεις, σύμφωνα με τις επιθυμίες των ιδιοκτητών, ενώ η εμπειρία των κατασκευαστών απέτρεψε το ζευγάρι από λάθος επιλογές, που θα τους έβαζαν μελλοντικά σε νέα έξοδα και μετατροπές.
Είναι αξιοσημείωτη η ευγνωμοσύνη που νιώθουν τώρα οι ιδιοκτήτες, για την εμμονή των κατασκευαστών να υλοποιήσουν κάποιες προτάσεις τους, που μπορεί τότε να φαίνονταν ασήμαντες, όμως στην πορεία αποδείχτηκαν σημαντικές. Μάλιστα κάποιες από αυτές έγιναν και χωρίς επιπλέον χρέωση, αποδεικνύοντας έμπρακτα το πάθος της INNOVO για την τελειότητα.
Όταν οριστικοποιήθηκε ο σχεδιασμός του φαρμακείου, έφτασε η ώρα της υλοποίησης.
Με σαφές και σύντομο χρονοδιάγραμμα εργασιών, τα συνεργεία της ΙNNOVO constructions διαδέχονταν το ένα το άλλο σαν να ήταν ένα καλοκουρδισμένο μουσικό όργανο.

Τα πάντα ξηλώθηκαν και τοποθετήθηκαν νέα. Πλακάκια, φωτισμός, υδραυλικά, βιτρίνα, κλιματισμός, τοίχοι.
Νέοι χώροι κατασκευάστηκαν όπως εργαστήριο, αποθήκη και τουαλέτα και εντάχθηκαν στο χώρο για να κάνουν την καθημερινότητα των επαγγελματιών του άνετη.
Η κολώνα που δέσποζε στο κέντρο του φαρμακείου και αποτελούσε μειονέκτημα, μεταμορφώθηκε σε πλεονέκτημα. Ντύθηκε με ξύλο, πλαισιώθηκε με ράφια και με ένα φωτεινό σταυρό που τοποθετήθηκε στο πάνω μέρος της, αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς του χώρου.
Στο πίσω μέρος της μάλιστα φιλοξενεί και ένα μικρό καναπεδάκι με ενσωματωμένο τραπεζάκι, όπου μπορεί οποιοσδήποτε από τους πελάτες να ξεκουραστεί ή να ζητήσει από τους φαρμακοποιούς τη μέτρηση της πίεσής του.
Ο μεγάλος λευκός πάγκος εργασίας στο βάθος του φαρμακείου, με τους φωτεινούς διακοσμητικούς σταυρούς τοποθετημένους λοξά στο μπροστινό κάτω μέρος του, αποτελεί μια ιδιαίτερη πινελιά που δένει αρμονικά με τον εξωτερικό φωτεινό σταυρό led που ακολουθεί την ίδια ανορθόδοξη λογική.
Μάλιστα σε αρκετούς πελάτες έχουν προκαλέσει εντύπωση αυτοί οι λοξοί σταυροί που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.
Σε κεντρικό σημείο του φαρμακείου ένας άλλος σταυρός ,γυάλινος αυτή τη φορά, έχει διαμορφωθεί σε μια ευμεγέθη ραφιέρα, που αξιοποιεί στο έπακρο κάθε τετραγωνικό του φαρμακείου, ενώ στη βιτρίνα του καταστήματος λευκά ράφια σε σχήμα σταυρού συμπληρώνουν την εικόνα.
Ο χώρος ντυμένος στα λευκά με ελάχιστη συμμετοχή ξύλου, έχει όλες τις ώρες του 24ωρου άπλετο φως, ενώ ο κλιματισμός που έχει τοποθετηθεί με κανάλια στο ταβάνι προσφέρει την ίδια ευχάριστη θερμοκρασία σε όποιο σημείο του φαρμακείου και αν βρεθείς.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, η επιλογή της INNOVO constructions, αποδείχτηκε κορυφαία, όχι μόνο γιατί δημιούργησε τον ιδανικό επαγγελματικό χώρο γι΄αυτούς, αλλά γιατί ήταν ευέλικτη οικονομικά δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την κατασκευή σε μεγάλο βάθος χρόνου και γιατί από τη μέρα της κατασκευής έως και τώρα, δύο χρόνια μετά, εξακολουθεί να στέκεται δίπλα τους με το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια ταχύτητα για ο,τιδήποτε προκύψει.