Σχεδιασμος γυναικολογικού ιατρείου στη Λεωφ. Αλεξάνδρας

Σχεδιασμος γυναικολογικού ιατρείου στη Λεωφ. Αλεξάνδρας

Η επιστήμη συναντάει την κομψότητα. Ένα γυναικολογικό ιατρείο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εναπόθεσε στα χέρια της INNOVO CONSTRUCTIONS, την μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του επαγγελματικού του χώρου.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο project, το οποίο για να υλοποιηθεί χρειάζεται σωστή εργονομική διάταξη και προσεκτική κατανομή, προκειμένου να μπορούν τόσο να εργασθούν άνετα οι άνθρωποι που θα είναι μέσα, όσο και να ικανοποιούνται οι ασθενείς που θα τον επισκέπτονται.
Στο γυναικολογικό ιατρείο θα επικρατεί το λευκό. Το λευκό συναντάται κατά κόρον στους χώρους της υγείας, για ευνόητους λόγους. Έχει την τάση να διευρύνει τον χώρο, να δίνει διαύγεια και να παραπέμπει ξεκάθαρα στην ιδιότητα του χώρου. Το άσπρο, όπως είναι προφανές θα έχει την τιμητική του.
Ο χώρος υποδοχής και γραμματείας είναι η πρώτη εικόνα που έχει ο επισκέπτης όταν εισέρχεται. Οπότε πρέπει, κατά κάποιο τρόπο να διαφοροποιείται, με απώτερο σκοπό να κάνει καλή εντύπωση.
Το καθαρό λευκό θα εμπλουτιστεί με τεχνοτροπίες και κρυφούς φωτισμούς, για να επιτευχθεί η διαφοροποίηση και να σπάσει η μονοτονία. Ακριβώς πάνω από το γραφείο θα τοποθετηθεί φωτιστικό οροφής για τη εξυπηρέτηση του υπαλλήλου, το οποίο όμως θα είναι τόσο διακριτικό όσο και φωτεινό.
Στον τοίχο γύρω από το γραφείο, θα δημιουργηθεί τρισδιάστατη ενιαία προσθήκη στην οποία θα προστεθεί κρυφός φωτισμός. Το γραφείο της γραμματείας, θα αποσχιστεί, με ένθετο γκρι κομμάτι το οποίο θα τονίζεται επίσης με φωτισμό, αποτελώντας σημείο αναφοράς.
Ο χώρος αναμονής, κατά βάση λευκός, θα στολιστεί με ασπρόμαυρα έργα τέχνης αλλά και ένα με κίτρινο χρώμα το οποίο θα φωτίσει το δωμάτιο. Οι δύο τοίχοι θα κοιτούν με θράσος ο ένας τον άλλον, εκφράζοντας ο καθένας την δική του προσωπικότητα.
Οι καναπέδες και οι πολυθρόνες, θα επιλεχθούν σε χρώμα γκρι ανοιχτό, για να συμφωνούν με τον χώρο της γραμματείας. Αυτό θα γίνει στην προσπάθεια να συμπληρώνει το ένα σημείο, το άλλο.
Όπως βλέπουμε, το γκρι εισβάλλει στην κυριαρχία του άσπρου, εδραιώνοντας όμως αισθητικά την παρουσία του, η οποία επιφέρει ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα.
Το γραφείο του ιατρού είναι καθόλα λευκό. Θα στολιστεί όμως με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει μια συνάφεια και συνδιαλλαγή ταυτοχρόνως. Κρυφοί φωτισμοί και τεχνοτροπίες θα κάνουν την εμφάνισή τους.
Στον τοίχο τον οποίο θα ακουμπάει ενσωματωμένα το γραφείο, θα φαντάζει σαν την φυσική του συνέχεια. Εκεί θα δημιουργηθεί τεχνοτροπία με γεωμετρικές γραμμές. Στον ίδιο τοίχο θα τοποθετηθούν ράφια και αποθηκευτικά ντουλάπια, στα οποία θα προσδίδεται βάθος με την βοήθεια κρυφού φωτισμού. Εδώ για ακόμη μια φορά καταφέραμε να παντρέψουμε την λειτουργικότητα με την άψογη αισθητική.
Ο απέναντι τοίχος θα φιλοξενεί την ίδια τεχνοτροπία με αυτή της γραμματείας. Είναι σωστό ο ένας χώρος να κάνει μικρές αναφορές στους άλλους, για να φαίνεται ότι όλοι μαζί συνεργάζονται.
Απέναντι από το γραφείο στον τυφλό τοίχο, θα δημιουργηθεί ενσωματωμένη χρήσιμη ντουλάπα. Η ντουλάπα θα είναι σε λευκό του πάγου, όμοιο με αυτό που θα έχουν τα ράφια και τα ντουλάπια, ώστε να ξεχωρίζουν.
Στην εξεταστική αίθουσα, δώσαμε προτεραιότητα στην εργονομία, γιατί εκεί η επιστήμη πρέπει να κάνει την δουλειά της. Στον ένα τοίχο θα συνοψίζονται θα διακοσμητικά στοιχεία του υπόλοιπου χώρου, με γεωμετρικές γραμμές σε κίτρινο χρώμα και εμβόλιμη ορθογώνια, τρισδιάστατη, γκρι τεχνοτροπία με κρυφό φωτισμό.

Δείτε περισσότερα Ιατρεία