Μια πρωτότυπη κατασκευή κρεοπωλείου στη Χασιά

Μια νέα προσέγγιση στο σχεδιασμό, την ανακαίνιση και κατασκευή των κρεοπωλείων τολμά η Innovo constructions, συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το μοντέρνο, την λειτουργικότητα με την αισθητική. Η Χασιά, γνωστή για τα κρέατά της, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στους πρόποδες της Πάρνηθας. Σημαντική πρόκληση ήταν η ομαλή ένταξη του καταστήματος στο ευρύτερο οικιστικό σύνολο αλλά συγχρόνως και η μοναδικότητα του χαρακτήρα του. Ύστερα από εκτενή έρευνα και μελέτη, έγινε η σύλληψη της κεντρικής ιδέας: η δημιουργία ενός εκλεπτυσμένου κρεοπωλείου με αγροτικά στοιχεία, τεχνολογικά προηγμένου και απόλυτα εναρμονισμένου με το γύρω περιβάλλον. Ως κυρίαρχα στοιχεία θα ήταν το ξύλο και η πέτρα, ενώ το μέταλλο, ως υλικό αντοχής, θα χρησιμοποιούνταν για τη στήριξη και τη μεταφορά των προϊόντων.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Η μελέτη και η κατασκευή του καταστήματος ξεκίνησε από το στάδιο του σκυροδέματος, οπότε υπήρχε μεγάλη ελευθερία στο τρόπο διευθέτησης και διακόσμησης των χώρων. Έχοντας συνεχή επαφή με τον ιδιοκτήτη έγινε σαφές ότι προτεραιότητα έπρεπε να δοθεί στον εξοπλισμό του καταστήματος, στην εμφανή διακίνηση και στη συντήρηση των κρεάτων, στην καθαρότητα και φιλοξενία του χώρου. Κάνοντας την καινοτομία στη διάταξη του χώρου, ο πάγκος πίσω από τον οποίο συνήθως δουλεύει ο κρεοπώλης εξαφανίζεται, δημιουργώντας ένα ενιαίο χώρο όπου ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να έχει οπτική επαφή με το κρέας στις βιτρίνες κρεοπωλείου, να το διαλέξει και να επιβλέψει τον τεμαχισμό του.

κατασκευή κρεοπωλείου

Προχωρώντας στη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων του κρεοπωλείου γίνεται εμφανές ότι χωρίζεται σε 3 τομείς: στον εξωτερικό χώρο, στο κυρίως κατάστημα και στο χώρο ψύξης. Τα ψυγεία αποτελούν το κατεξοχήν εργαλείο λιανικής και χονδρικής πώλησης, για αυτό τους δόθηκε έκταση ίση σχεδόν με το μισό κατάστημα, όπου εγκαταστάθηκε σύγχρονος εξοπλισμός κρεοπωλείου. Έχοντας εξασφαλισμένη τη λειτουργικότητα από την eiskalt α.ε., άρχισε η επιμέρους μελέτη των στοιχείων των υπόλοιπων χώρων πάντα με γνώμονα την κεντρική ιδέα. Εφιστώντας την προσοχή στη διακίνηση του κρέατος τοποθετήθηκε μια βαριά κατασκευή τελευταίας τεχνολογίας από μεταλλικές κολώνες, inox στηρίξεις και τροχιές, με 2 υποδοχές στην όψη του καταστήματος. Για τη στέγαση του εξωτερικού τομέα γίνεται η χρήση σύγχρονης τέντας, η οποία μαζεύει στο κέντρο της οροφής. Η διαφάνεια της επεξεργασίας και της φύλαξης των προϊόντων τονίστηκε με έντονο κίτρινο (φυσικό) φωτισμό, ώστε να μην αλλοιώνεται η όψη του κρέατος στις γυάλινες ανοξείδωτες βιτρίνες, δημιουργώντας ένα ενιαίο χώρο όπου ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να έρθει σε οπτική επαφή με το κρέας, να το διαλέξει και να επιβλέψει τον τεμαχισμό του.

κρεοπωλείο Χασιά

Το φως από τα σποτ στο κάτω μέρος της όψης του καταστήματος δείχνουν σα να επεκτείνεται το μαγαζί πάνω στον πεζόδρομο από κυβόλιθους καλώντας τον περαστικό να μπει μέσα. Επίσης πίσω από την ξύλινη επένδυση των κολώνων έχει περαστεί ταινία led RGB, τονίζοντας την είσοδο του μαγαζιού και δίνοντας την δυνατότητα επιλογής χρώματος ανάλογα με την περίσταση. Από αισθητικής άποψης, καθώς το κυρίως κατάστημα είναι σχετικά μικρό, βασική επιδίωξη ήταν η οπτική ενοποίησή του με το εξωτερικό τμήμα. Το μπετό και οι μεταλλικές κολώνες δεν γίνονται πουθενά εμφανή, καθώς περιμετρικά οι χώροι ντύνονται με σκούρα λουστραριστή καρυδιά και τα δοκάρια από ξυλοεπένδυση καρυδιάς. Η reception, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του μαγαζιού, γίνεται από ανοιχτόχρωμο ξύλο με πλάτη από πέτρα. Ο έντονος, σε σχέση με το υπόλοιπο κατάστημα, φωτισμός σε αυτό το τμήμα ενισχύει την αίσθηση της εσωτερικότητας, καλώντας τον πελάτη κοντοσταθεί για να μελετήσει τα προϊόντα αλλά και τον χώρο. Τα κατά παραγγελία κατασκευής κρεμαστά φωτιστικά συνδυάζονται με τα σποτ οροφής ώστε να διαχέεται το φως σε όλο το χώρο, σύμφωνα με τη μελέτη φωτισμού. Η ρουστίκ διάθεση όλης της σύνθεσης ενισχύεται από τη στοίβαξη των κορμών που δεσπόζει μπροστά από τον σχεδόν 4μετρο τοίχο της εισόδου, έχοντας στην όψη τους μεταλλικό σκελετό για τη στήριξή τους.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

Η δημιουργία ενός σημείου αναφοράς για το κρέας είναι πλέον πραγματικότητα. Ο περαστικός διασχίζοντας τη μεγάλη πλατεία που εκτείνεται μπροστά στο γωνιακό κρεοπωλείο έχει άμεση επαφή με το εσωτερικό του, μελετώντας τις διεργασίες αλλά και τη διακόσμησή του. Η ταυτότητα του καταστήματος γίνεται ορατή από μακριά, ενώ ο πρωτότυπος σχεδιασμός του δίνει τη δυνατότητα να γίνει ευρέως γνωστό.

κρεοπωλείου Innovo