Ιατρεία

Η ιατρική είναι καταρχήν λειτούργημα  και ο χαρακτήρας της είναι εκ φύσεως ανθρωποκεντρικός. Στην σημερινή εποχή λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού και της απαιτητικής στάσης του κοινού, η ποιότητα των υπηρεσιών αλλάζει δίνοντας αξία στον άνθρωπο, το πρόβλημά του και την ψυχολογική του ικανοποίηση. Έτσι το ιατρείο καλείται να επιλύνει τις λειτουργικές του ανάγκες και να τονώνει την επαγγελματική του εικόνα προς όφελος των επισκεπτών αλλά και του ίδιου του γιατρού. 

Τι πρεσβεύει όμως ένα επιτυχημένο ιατρείο; Η συμπόνια και ενσυναίσθηση του επιστήμονα παράλληλα με την ιατρική καθοδήγηση σε έναν χώρο που να εκφράζει τον ίδιο και τα ιδανικά του είναι το κλειδί της επιτυχίας. Πώς όμως ο γιατρός μπορεί να δημιουργήσει τον κατάλληλο για αυτόν χώρο άσκησης επαγγέλματος; Είναι γεγονός πως ο ίδιος δεν θα μπορούσε να επιτύχει το αποτέλεσμα που θέλει χωρίς σχέδια. Η Innovo Constructions αφουγκραζόμενη της αυξημένες ανάγκες του ιατρικού κλάδου, προσεγγίζει το όραμα του γιατρού και προχωράει σε μια ολοκληρωμένη μελέτη εκπληρώνοντας όλες τις φιλοδοξίες του επενδυτή. Η εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού στην μελέτη και κατασκευή ιατρείου, η γόνιμη συνεργασία εταιρείας – γιατρού, η ταύτιση σε σχέση με τις ανάγκες και τις προσδοκίες, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν την τελική ταυτότητα του έργου.  

Το ζητούμενο είναι ο σχεδιασμός ενός καλαίσθητου και λειτουργικού ιατρείου με προσεγμένη διακόσμηση ενισχύοντας την αίσθηση άνεσης και τις διαπροσωπικές επαφές. Η μελέτη ορίζει την κατασκευή ή την ανακαίνιση του ιατρικού χώρου και περιλαμβάνει τα εξής στάδια: 

1. Προμελέτη

Σε αυτό το στάδιο, αν ζητηθεί, ο ειδικός κάνει μια πρώτη εκτίμηση του ακινήτου εκτιμώντας μέσα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία του τις επεμβάσεις που είναι αναγκαίες ώστε καταρχήν ο χώρος να είναι ασφαλής, καθαρός και να τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις.

2. Αποτύπωση

Η εξατομίκευση της τελικής λύσης και η πλήρη εκμετάλλευση του ακινήτου εξασφαλίζεται με την ακριβή επιμέτρηση και φωτογράφιση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του επαγγελματικού χώρου. Η ιδανική επαγγελματική πρόταση παράγεται ως αποτέλεσμα δημιουργικής σκέψης και σύνθεσης ιδεών αποτυπωμένων στο χαρτί και στα σχέδια.

3. Σχεδιαστική πρόταση

Η κατάλληλη διαρρύθμιση και διάταξη των χώρων προστατεύει την ιδιωτικότητα του ασθενή και βοηθάει στην γρήγορη και καλύτερη εξυπηρέτησή του.  Η λειτουργική οργάνωση και ο εργονομικός σχεδιασμός των επίπλων διευκολύνει την ροή της κίνησης και επιτρέπει την άμεση πρόσβαση του γιατρού σε όλων τον απαραίτητο εξοπλισμό για μια ολοκληρωμένη διάγνωση. Η πρόβλεψη θέσεων και εγκαταστάσεων για την τοποθέτηση τεχνολογικά προηγμένου εξοπλισμού ανάλογου με την ειδικότητα του γιατρού συνιστά τον εκσυγχρονισμό του ιατρείου. Έτσι γίνεται σαφές ότι ο γιατρός διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια για έγκυρο πόρισμα και ορθή καθοδήγηση του ασθενή.

4. Διακόσμηση

Το περιβάλλον στους χώρους εξέτασης και περίθαλψης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή ψυχολογία και γρήγορη ανάρρωση. Ο χώρος αποκτάει προσωπικότητα και στυλ. Ο δειγματισμός των υλικών που επιλέγονται για την διακόσμηση εξασφαλίζει την συνοχή ποιότητας και καλαισθησίας. Η μοναδική ταυτότητα και το σύγχρονο ύφος μεταδίδει στον ασθενή το μήνυμα ότι ο γιατρός νοιάζεται για τον χώρο του, άρα θα νοιαστεί και για αυτόν.

5. Φωτορεαλισμός

Οι φωτορεαλισμοί αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ σχεδίου και πραγματικότητας παρουσιάζοντας σε εικόνα την αρμονική συνοχή της διακόσμησης με την νέα ταυτότητα του επαγγελματικού χώρου. Η πλήρη αντίληψη της σχεδιαστικής πρότασης από τον εργοδότη επιτρέπει την εφαρμογή της μελέτης με εγγυημένο αποτέλεσμα.

6. Μελέτη φωτισμού

Ο κατάλληλος φωτισμός δίνει χαρακτήρα και έμφαση στην ατμόσφαιρα. Είναι μια ανάγκη που συμβάλει στην άνεση του ατόμου, στην αίσθηση ασφάλειας και ζεστασιάς κατά την αναμονή, στην φιλικότητα του περιβάλλοντος. Η φιλόξενη ατμόσφαιρα προετοιμάζει τον επισκέπτη ψυχολογικά για να αντιμετωπίσει το σωματικό του πρόβλημα. Για κάθε δραστηριότητα απαιτείται διαφορετικό είδος φωτισμού και με διαφορετικό εξοπλισμό. Για αυτό χρησιμοποιούνται ποικίλες πηγές φωτός προκειμένου να δημιουργηθούν οι ιδανικές συνθήκες σε κάθε χώρο χωριστά. Η διακόσμηση αναδεικνύεται και η σχέση ασθενή – γιατρού ενισχύεται.

7. Προϋπολογισμός και χρονοδιάγραμμα

Με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και πριν την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή ή την ανακαίνιση του ιατρείου συντάσσεται ο αναλυτικός προϋπολογισμός για την εφαρμογή της μελέτης. Έτσι ο φαρμακοποιός είναι σίγουρος για το ύψος της επένδυσής του. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος κατά την διάρκεια των εργασιών δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις και σπατάλη χρόνου και χρημάτων.